Placki arepas z serem

Placki arepas z serem
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

  • 2 szklanki białej mąki kukurydzianej, hari masa (masarepa) ew. zwykłej kukurydzianej
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • ok. 100-150 g sera casero lub pełnotłustego twarogu
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • olej kukurydziany do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka harissy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • masło do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ok. 1,5 szklanki ciepłej wody, dodajemy sól, cukier i 5-6 łyżek oleju kukurydzianego. Wsypujemy mąkę i wkruszamy ser. Wyrabiamy bardzo dokładnie gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając wodę lub dosypując mąkę. Odkładamy ciasto na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i smażymy na nim rumiane placki, po ok. 5 minut z każdej strony.

Druga propozycja to uformowanie bardzo cienkich placków. Między dwa placki wkładamy grubszy plaster mozzarelli, składamy jak kanapkę i smażymy jak wyżej.

Do arepas świetnie pasują mocne w smaku dodatki. Harrisę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy pastę z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA