Placki arepas z serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 2 szklanki białej mąki kukurydzianej, hari masa (masarepa) ew. zwykłej kukurydzianej
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- ok. 100-150 g sera casero lub pełnotłustego twarogu
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
- olej kukurydziany do smażenia
Dodatkowo:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka harissy
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- masło do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ok. 1,5 szklanki ciepłej wody, dodajemy sól, cukier i 5-6 łyżek oleju kukurydzianego. Wsypujemy mąkę i wkruszamy ser. Wyrabiamy bardzo dokładnie gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając wodę lub dosypując mąkę. Odkładamy ciasto na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i smażymy na nim rumiane placki, po ok. 5 minut z każdej strony.
Druga propozycja to uformowanie bardzo cienkich placków. Między dwa placki wkładamy grubszy plaster mozzarelli, składamy jak kanapkę i smażymy jak wyżej.
Do arepas świetnie pasują mocne w smaku dodatki. Harrisę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy pastę z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę.
Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i smażymy na nim rumiane placki, po ok. 5 minut z każdej strony.
Druga propozycja to uformowanie bardzo cienkich placków. Między dwa placki wkładamy grubszy plaster mozzarelli, składamy jak kanapkę i smażymy jak wyżej.
Do arepas świetnie pasują mocne w smaku dodatki. Harrisę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy pastę z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W