Placek migdałowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Figle (odc.7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
pasta frolla – kruche ciasto
2½ szklanki mąki tortowej
zwykła mąka do oprószenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku doi pieczenia
¾ szklanki cukru
170 g masła
4 żółtka
1 – 2 łyżki mleka
Nadzienie
3 szklanki surowych całych migdałów
1¼ szklanki cukru
170 g masła
1 łyżka mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2/3 szklanki marmolady z gorzkich pomarańczy
¾ szklanki całych blanszowanych migdałów bez skórki
cukier-puder do oprószenia
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W malakserze na wolnych obrotach zmieszać sypkie składniki z masłem, aż osiągną jednolitą grudkowatą konsystencję (ok. 2 min). Lekko ubić jajka, dodać do malaksera i szybko wymieszać. Dodać tyle mleka, żeby ciasto było miękkie i się nie rozpadało po zagnieceniu. Szybko zagnieść ciasto na oprószonym mąką blacie, aż uda się z niego uformować zwartą miękką kulę. Nie zagniatać długo, żeby nie stwardniało. Zawinąć ciasto w plastikową folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
Grubo zemleć migdały w malakserze przez kilkanaście sekund. Dodać cukier i mleć jeszcze przez 1½ min, aż migdały będą drobno zmielone. Dosypać mąkę, przemieszać i dodać masło. Zmieszać w malakserze na jednolitą masę. Zmieszać ubite jajka z ekstraktem migdałowym, dodać do migdałowej mieszaniny i zmieszać w malakserze. Przełożyć mieszaninę do miski, wygładzić powierzchnię i wstawić bez przykrycia do lodówki na 1½ godziny, aż stężeje.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Kratkę w piekarniku włożyć w 2/3 wysokości. Wysmarować niewielką ilością masła tortownicę o średnicy 22 cm. Rozwałkować ciasto do rozmiarów koła o średnicy 33 cm i wyłożyć nim tortownicę. Na cieście rozsmarować cienką, równą warstwą marmoladę pomarańczową. Nałożyć nadzienie na warstwę marmolady i wyrównać powierzchnię. Podziurawić nadzienie widelcem, żeby para znajdowała ujście w czasie pieczenia. Pośrodku ciasta ułożyć 1 blanszowany migdał, a pozostałe ułożyć w koncentrycznych kręgach, rozpoczynając od krawędzi tortownicy. Piec 25 – 35 min, aż krawędź ciasta będzie złotobrązowa. Ostudzić ciasto przez 10 min po wyjęciu z piekarnika, a następnie wyjąć je z tortownicy i ostudzić do temperatury pokojowej. Nie wstawiać do lodówki. Przed podaniem delikatnie oprószyć powierzchnię ciasta cukrem-pudrem.
© Vincent Schiavelli
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W