Pizza z eskariolem

Pizza z eskariolem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki solonych sardeli
  • 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka niedużych kaparów
  • odsączonych
  • ¼ do ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki (do smaku)
  • pęczek świeżego eskariolu
  • opłukanego i pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • porcja podstawowego ciasta na pizzę
  • podzielonego na 6 kawałków
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić sardele, mieszając smażyć 30-60 sekund, aż rozpuszczą się na pastę. Dodać oliwki, kapary i płatki papryki, smażyć mieszając aż smaki się przenikną, 2-3 minut. Zmniejszyć nieco ogień i dodawać stopniowo eskariol. Smażyć 5-8 minut, aż liście zmiękną. Przygotować krążki ciasta, posmarować oliwą, nakładać przygotowany eskariol zostawiając ok 1 cm wolnego ciasta wzdłuż brzegu. Cienko rozsmarować, posypać startym parmezanem. Upiec.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA