Pikantna zupa z dynią i krewetkami
Oceń przepis:
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- łyżka pasty curry
- 4 filiżanki obranej
- pokrojonej dyni
- litr bulionu rybnego albo warzywnego
- łyżka cukru palmowego
- łyżka sosu rybnego
- 16 obranych
- oczyszczonych krewetek królewskich (z ogonami)
- mała garść liści tajskiej bazylii
- 2 posiekane liście limetki kaffir
- 6 suszonych chili
- łyżeczka prażonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki kminu
- łyżka posiekanych korzeni i łodyg kolendry
- łyżeczka białego pieprzu
- mała pokrojona czerwona cebula
- posiekana biała część trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki posiekanego galangalu
- 6 rozdrobnionych ząbków czosnku
- 2 łyżeczki skórki z limetki
- garść roszponki
- łyżeczka soli morskiej
- łyżeczka pasty krewetkowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać do garnka ¼ puszki mleczka kokosowego. Dodać pastę curry. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać dynię i bulion. Gotować do miękkości, około 20 minut. Ostudzić i zmiksować.
Dodać cukier palmowy i sos rybny. Tuż przed podaniem dołożyć krewetki i bazylię. Wlać resztę mleczka. Gotować, aż krewetki zmienią kolor. Przybrać liśćmi limetki.
Dodać cukier palmowy i sos rybny. Tuż przed podaniem dołożyć krewetki i bazylię. Wlać resztę mleczka. Gotować, aż krewetki zmienią kolor. Przybrać liśćmi limetki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W