Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.66)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki orzeszków piniowych
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 450 g świeżego szpinaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ¼ szklanki panko (japońska bułka tarta) dowolnie
- 4 piersi kurczaka bez kości (ok. 680 g)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Przygotować 6 dwudziestocentymetrowych kawałków sznurka. Wlać 2 łyżki oliwy na dużą patelnię, której można także używać w piekarniku. Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu. Dodać rodzynki, orzeszki piniowe i czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać szpinak, posypać solą i pieprzem. Dalej smażyć, ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje czyli ok. 10 minut. Zdjąć z patelni i grubo posiekać, dodać panko (dowolnie). Rozłożyć na desce 2 piersi z kurczaka, stroną, gdzie były kości, do góry. Lekko rozbić dłonią, wałkiem lub dnem rondla. Rozłożyć na nich farsz, przykryć pozostałymi piersiami. Należy układać je odwrotnie, tj. cienki koniec do grubego, aby były jednakowej grubości. Związać każdą nadzianą pierś w 3 miejscach sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelni po szpinaku zrumienić kurczaka na pozostałej łyżce oliwy. Przenieść do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut, przekręcając piersi raz, aż będą upieczone. Zdjąć mięso z patelni i zawinąć w folię. Patelnię postawić na średnim ogniu i wlać na nią ocet, 2 łyżki wody i dodać musztardę. Gotować, często mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Dodać kilka szczypt czarnego pieprzu. Zdjąć sznurek z porcji mięsa i pokroić je w plastry. Podawać skropione sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W