Pierś z kaczki i ryż po persku

Pierś z kaczki i ryż po persku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki:
4 ponacinane piersi z kaczki, dobrze doprawione
50 g masła
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g ryżu basmati
1 duża szczypta szafranu
300 ml bulionu warzywnego
50 g suszonych owoców: wiśni, rodzynek sułtańskich
1 garść natki, posiekanej
1 garść mięty, posiekanej
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Do dekoracji:
2 łyżki pestek z granatu
1 łyżka wyłuskanych pistacji
1 łyżka melasy z granatów

Przygotowanie:
Umieść patelnię na małym ogniu i od razu połóż na patelni piersi z kaczki skórą do dołu – nie czekaj, aż patelnia się rozgrzeje. Smaż 10 minut lub do chwili, gdy skóra zacznie robić się chrupiąca. Zwiększ płomień i smaż jeszcze 8 minut do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i również zrumień.
W rondlu rozgrzej masło i zrumień cebulę z czosnkiem.
Dodaj ryż i szafran, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Dorzuć suszone owoce i gotuj 20 minut lub do czasu, gdy bulion wyparuje.
W międzyczasie przełóż piersi z kaczki do piekarnika rozgrzanego do średniej temperatury. Piecz 5-10 minut. Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj zioła i skórkę z pomarańczy. Dopraw, nakryj i odstaw na 5 minut.
Pokrój kaczkę w ukośne plastry i i podaj z ryżem. Udekoruj pestkami granatu, pistacjami i melasą.










 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA