Pieczony lucjan z trawą cytrynową
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów
- 1 pęczek szczypioru siedmiolatki
- odkrojone białe części
- posiekane zielone
- 4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół
- 2 cm nacięcie w skórze
- sos z żółtych pomidorów (patrz oddzielny przepis)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałaki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W