Pieczony czosnek

Pieczony czosnek
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 główki czosnku, obrane ze skórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Odetnij cienki sześciomilimetrowy plaster z górnej części obu główek i wyrzuć. Umieść czosnek na folii wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Owiń szczelnie i umieść na blaszce do pieczenia. Piecz przez 75 minut, aż czosnek zmięknie i zrobi się złocisty. Przechowuj ząbki zatopione w oliwie, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzymaj w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA