Pieczone ziemniaki

Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 10 ziemniaków King Edward
- Maris Piper albo Desirée
- sól morska
- 50g smalcu
- tłuszczu spod pieczenia albo oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz ziemniaki, przekrój na pół albo na trzy części, jeśli są duże. Wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Dosyp dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Tłuszcz wrzuć na blachę. Rozgrzej na kuchni. Smaż ziemniaki, aż będą brązowe, od czasu do czasu obracając. Posyp obficie solą morką. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Przewróć na blasze, żeby nie przywarły i piecz przez 30 minut.
Natychmiast podaj z giczą jagnięcą.
Natychmiast podaj z giczą jagnięcą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W