Pieczone żeberka z sosem barbecue
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 30)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 kawałki (ok. 3,5 kg) żeberek wieprzowych
- umytych i osuszonych
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki mielonej papryki
- 1 czubata łyżka gruboziarnistej soli
- 1 łyżka kakao w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 2 szklanki sosu barbecue
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłożyć dwie blachy do pieczenia folią aluminiową, umieścić na nich kratki i położyć na kratkach żeberka, mięsem do góry. Przesiać do miseczki cukier, paprykę, sól, kakao, pieprz kajeński, kmin, i wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso z obu stron mieszanką przypraw. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki co najmniej na 10 minut, a najlepiej na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 175° C. Wstawić blachy z żeberkami na górny i dolny poziom. Piec, aż mięso zacznie odchodzić od kości, 1½ - 2 godzin, w połowie pieczenia przekładając blachy. Wyjąć żeberka z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220° C. Dokładnie posmarować mięso z dwóch stron sosem barbecue. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ponownie wstawić do niego żeberka i piec ok. 15 minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Podawać żeberka pokrojone na kawałki, z dodatkowym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W