Pieczona ryba z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 cały (ok. 2 kg) lucjan albo labraks
- oczyszczony z łusek i wypatroszony
- sól
- oliwa extra vergine
- 8 plasterków cytryny
- 2 świeże liście laurowe
- duży pęczek świeżych ziół: np. tymianku
- majeranku
- oregano i natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- rozgniecione
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ponacinaj obydwa boki ryby pod kątem na głębokość 1 cm i natrzyj porządnie solą oraz oliwą na zewnątrz i w środku. Włóż do jamy brzusznej 4 plasterki cytryny, 2 ząbki czosnku, liście laurowe i połowę ziół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, rozłóż na niej pośrodku pozostałe zioła, plasterki cytryny i czosnek, a na wierzchu połóż rybę. Zawiń brzegi folii do góry, tworząc rodzaj miski. Wlej do niej wino i wstaw blachę z rybą do piekarnika. Piecz 30-35 minut, a następnie wyjmij z piekarnika, zbierz oklaski i nałóż porcje mięsa na talerze. Podawaj z fregulą z duszoną dynią i pomidorami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W