Pieczona kaczka z kapustą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc.4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 cała kaczka
- ok. 1,8 kg
- 1 słodkie jabłko (np. Jonatan)
- pokrojone na ćwiartki
- 1 listek laurowy
- owoce jałowca
- ziarnka pieprzu
- sól w płatkach
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć luźny tłuszcz z jamy brzusznej. Posypać w środku niewielką ilością soli. Do jamy brzusznej włożyć jabłka, świeży listek laurowy, kilka owoców jałowca i kilka ziarnek pieprzu. Doprawić z zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Skropić niewielką ilością oliwy i włożyć do brytfanny. Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 55 minut. Kaczka powinna mieć złocistobrązową, chrupiącą skórkę. Jeśli po wskazanym czasie pieczenia jeszcze nie jest chrupiąca, należy dopiec przez 10 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i przed podaniem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Skropić niewielką ilością oliwy i włożyć do brytfanny. Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 55 minut. Kaczka powinna mieć złocistobrązową, chrupiącą skórkę. Jeśli po wskazanym czasie pieczenia jeszcze nie jest chrupiąca, należy dopiec przez 10 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i przed podaniem odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W