Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2,2 kg wołowiny z kością (kość należy odciąć
  • a następnie przywiązać sznurkiem)
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 pory pokrojone w 10-centymetrowe kawałki (tylko białe części)
  • 3 cebule
  • pokrojone w plastry 0,5 cm
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki (125 ml) bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw mięso solą i pieprzem. Ułóż w brytfannie kością do dołu. W misce połącz musztardę, masło i cukier. Posmaruj mięso. W sam środek mięsa wbij termometr. Piecz 20 minut. Pory i cebulę skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż warzywa wokół pieczeni i dodaj bulion. Piecz 1 godzinę i 10 minut lub do momentu, gdy termometr wskaże temperaturę 63 stopni C. Wołowina będzie średnio wypieczona. Przełóż mięso na talerz. Nakryj folią aluminiową i odstaw na kwadrans.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA