Pieczeń wieprzowa

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łyżeczka kminu w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 2 kg łopatki wieprzowej z kością
- z naciętą skórą
- oliwa do skropienia
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. W moździerzu utłucz kmin z kolendrą. Umieść mięso w dużej brytfannie, skrop oliwą i natrzyj przyprawami. Obficie dopraw solą morską i pieprzem. Piecz 30 minut, aż mięso się zrumieni i wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Zwilż duży arkusz papieru do pieczenia i nakryj nim wieprzowinę, wsuwając brzegi pod spód. Wstaw mięso z powrotem do piekarnika i piecz 2 godziny lub do czasu, gdy mięso zmięknie. Odstaw pieczeń na 10 minut, żeby odpoczęła. Pokrój i podaj z pieczonymi ziemniakami i papryką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W