Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łyżeczka kminu w ziarnach
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 2 kg łopatki wieprzowej z kością
  • z naciętą skórą
  • oliwa do skropienia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. W moździerzu utłucz kmin z kolendrą. Umieść mięso w dużej brytfannie, skrop oliwą i natrzyj przyprawami. Obficie dopraw solą morską i pieprzem. Piecz 30 minut, aż mięso się zrumieni i wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Zwilż duży arkusz papieru do pieczenia i nakryj nim wieprzowinę, wsuwając brzegi pod spód. Wstaw mięso z powrotem do piekarnika i piecz 2 godziny lub do czasu, gdy mięso zmięknie. Odstaw pieczeń na 10 minut, żeby odpoczęła. Pokrój i podaj z pieczonymi ziemniakami i papryką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA