Pepperonata z przegrzebkami i sałatką z ziół
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pepperonata
4 łyżki oliwy
1 duża cebula
szczypta szafranu
4 ząbki czosnku
szczypta suszonego, pokruszonego chilli
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
6 dojrzałych pomidorów
sól i pieprz
Sałatka
garść szczypiorku
garść liści trybuli
garść liści bazylii
12 liści estragonu
oliwa
12 przegrzebków
Przygotowanie
Przygotować pepperonatę: cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Paprykę oczyścić z ogonków i nasion i pokroić w cienkie paski. Pomidory pokroić na ćwiartki i jeszcze ma pół. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać szafran, chilli i czosnek, zamieszać, wrzucić paprykę i wlać resztę oliwy. Wymieszać i smażyć aż papryka lekko zmięknie. Dodać pomidory, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 35-45 minut. Papryka powinna być miękka, a sos nieco zgęstnieć.
Przygotować sałatkę: posiekać szczypiorek i liście estragonu. Skropić zieleninę oliwą i wymieszać.
Przygotować przegrzebki: rozgrzać na patelni nieco oliwy, włożyć przegrzebki, smażyć 45-60 sekund z jednej strony, odwrócić na drugą, smażyć 20 sekund i zdjąć patelnię z ognia.
Nałożyć na talerze pepperonatę, dołożyć po 3 przegrzebki na porcję i na wierzch położyć sałatkę z ziół.
© Paul Marrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W