Pełnoziarniste herbatniki

Pełnoziarniste herbatniki
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę z pełnego przemiału. Dosyp średnio zmieloną mąkę owsianą, brązowy cukier, szczyptę soli i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Dorzuć masło i wetrzyj je w suche składniki, jakbyś robił zacierki. Na początek dolej łyżkę mleka i wyrabiaj łyżką, aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Zagnieć dłonią w kulę. Ułóż na blacie duży kawałek folii spożywczej i umieść na niej ciasto. Przykryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj na grubość trzech milimetrów. Zdejmij folię i wykrój herbatniki. Ułóż na blasze cienko wysmarowanej tłuszczem. Zostaw pomiędzy nimi miejsce, bo nieco urosną. Wstaw herbatniki na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika niech kilka minut przestygną na blasze. Potem przełóż je na metalową kratkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA