Pełnoziarniste herbatniki
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 100g mąki z pełnego przemiału
- 100g średnio zmielonej mąki owsianej
- 50g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1-3 łyżek stołowych mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę z pełnego przemiału. Dosyp średnio zmieloną mąkę owsianą, brązowy cukier, szczyptę soli i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Dorzuć masło i wetrzyj je w suche składniki, jakbyś robił zacierki. Na początek dolej łyżkę mleka i wyrabiaj łyżką, aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Zagnieć dłonią w kulę. Ułóż na blacie duży kawałek folii spożywczej i umieść na niej ciasto. Przykryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj na grubość trzech milimetrów. Zdejmij folię i wykrój herbatniki. Ułóż na blasze cienko wysmarowanej tłuszczem. Zostaw pomiędzy nimi miejsce, bo nieco urosną. Wstaw herbatniki na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika niech kilka minut przestygną na blasze. Potem przełóż je na metalową kratkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W