Papryki nadziewane ryżem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ¼ szklanki orzechów pinii
- 4 pomidory śliwkowe, bez gniazda i nasion, pokrojone na półtoracentymetrowe kawałki
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- ¾ szklanki rodzynek
- ½ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (z około 2 pomarańczy)
- 6 średniej wielkości żółtych papryk i 1 żółta papryka, bez gniazda i nasion, drobno posiekana
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka białego ryżu
- 4 łyżki masła
- 1 mała biała cebula, drobno posiekana
- 2 średnie szalotki, drobno posiekane
- 3 gałązki świeżego tymianku, bez liści
- ¼ szklanki grubo posiekanych liści świeżej bazylii
- 2 łyżki grubo pokrojonej świeżej trybuli i 3 gałązki
- oliwa z oliwek do skropienia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blaszce do pieczenia rozłóż równomiernie orzechy pinii. Piecz przez około 8-12 minut, aż się zarumienią. W połowie pieczenia poruszaj blaszką, żeby orzechy upiekły się równomiernie.
Na drugiej blaszce ułóż papryki i kawałki pomidora. Przypraw solą i pieprzem.
W małej misce wymieszaj rodzynki i sok pomarańczowy. Pozostaw na 15 minut, żeby rodzynki nasiąkły.
Ostrym nożem odetnij górną część 6 papryk tak, żeby utworzyły pokrywy. Usuń gniazda i nasiona. Jeśli papryki nie stoją równo, to zetnij je lekko od spodu. Odstaw na bok.
Na małej patelni zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj ryż i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
Roztop masło na średniej wielkości patelni. Wrzuć cebulę, szalotki i smaż przez około 4 minuty, aż się zeszklą. Przypraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną paprykę i nasiąknięte sokiem rodzynki. Smaż 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj liście tymianku, bazylię, trybulę i orzechy pinii. Wymieszaj i dodaj ugotowany ryż.
Podziel mieszankę na 6 równych porcji i nadziej nimi papryki. Przybierz pomidory gałązkami tymianku. Ułóż papryki na blasze, a obok ułóż ścięte wierzchy i gałązki trybuli. Skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową i papierem, i piecz przez 10 minut, aż papryki będą gorące, a ryż ugotowany.
Na drugiej blaszce ułóż papryki i kawałki pomidora. Przypraw solą i pieprzem.
W małej misce wymieszaj rodzynki i sok pomarańczowy. Pozostaw na 15 minut, żeby rodzynki nasiąkły.
Ostrym nożem odetnij górną część 6 papryk tak, żeby utworzyły pokrywy. Usuń gniazda i nasiona. Jeśli papryki nie stoją równo, to zetnij je lekko od spodu. Odstaw na bok.
Na małej patelni zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj ryż i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
Roztop masło na średniej wielkości patelni. Wrzuć cebulę, szalotki i smaż przez około 4 minuty, aż się zeszklą. Przypraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną paprykę i nasiąknięte sokiem rodzynki. Smaż 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj liście tymianku, bazylię, trybulę i orzechy pinii. Wymieszaj i dodaj ugotowany ryż.
Podziel mieszankę na 6 równych porcji i nadziej nimi papryki. Przybierz pomidory gałązkami tymianku. Ułóż papryki na blasze, a obok ułóż ścięte wierzchy i gałązki trybuli. Skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową i papierem, i piecz przez 10 minut, aż papryki będą gorące, a ryż ugotowany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W