Paella ze świeżymi omułkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Składniki sofrito
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
25 ml octu z sherry
3 duże, dojrzałe pomidory
4 ząbki czosnku
3 szalotki
6 papryczek piquillo
1 łyżeczka hiszpańskiego szafranu
½ pęczka świeżego tymianku
½ pęczka świeżej mięty
½ pęczka świeżej kolendry
1 pęczek szczypiorku
po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
Składniki paelli
1 kg świeżych omułków
100g ryżu calasparra na osobę
2 filiżanki wywaru rybnego na osobę (480 ml)
200 g świeżego lub mrożonego ryżu (dowolnie)
2 cytryny i 2 limonki do podania
Przygotowanie
Wszystkie składniki sofrito zmiksować w blenderze na gładkie puree. Dużą patelnię do paelli rozgrzać na silnym ogniu. Wlać oliwę i smażyć ryż przez 5 minut, aż zmieni kolor. Dodać pastę sofrito, licząc 2 czubate łyżki na osobę. Smażyć, dokładnie mieszając z ryżem. Dorzucić omułki, wlać wywar, gotować przez 25 minut aż wywar odparuje. Wyłączyć gaz. Wrzucić groszek (jeśli się go dodaje). Powinien zmięknąć pod wpływem temperatury potrawy. Przykryć danie ściereczką i pozostawić na 5 minut. Danie powinno być gorące, ale nie wrzące. Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryn i limonek. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia hiszpańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W