Pachnący ryż jaśminowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 6 szklanek wody
- 1 łyżka mielonych nasion kolendry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- zmiażdżona
- 1 płaska łyżka soli
- 1½ szklanki ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
- szczypta płatków chili (według uznania)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z nasionami kolendry, trawą cytrynową i solą. Przepłucz ryż na gęstym sitku, aż woda zrobi się przezroczysta i wsyp go do wrzątku. Gotuj go 10 minut bez przykrycia na niezbyt dużym ogniu. Odsącz i przepłucz na gęstym sitku, usuń trawę cytrynową i wsyp ryż z powrotem do garnka. Na małym ogniu wmieszaj oliwę i skórkę oraz sok z cytryny. Dodaj posiekaną kolendrę (oraz płatki chili), dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj ryż na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W