Nugat serowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ¼ szklanki (60 ml) suszonej żurawiny
- ½ szklanki (125 ml) wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
- ½ szklanki (125 ml) śmietany 36%
- 250 g serka kremowego
- ¼ filiżanki (60 ml) niesolonych pistacji bez łupin
- 1 kupne ciasto piaskowe
- pokrojone i opieczone
- ¼ szklanki (60 ml) miodu z kwiatu jabłoni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Folią spożywczą wyłóż formę keksową 20 x 10 cm. Zalej żurawinę wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Odcedź i odstaw. W naczyniu posyp śmietanę żelatyną. Pozwól, by napęczniała. Na minutę umieść w kuchence mikrofalowej – żelatyna powinna się rozpuścić. W malakserze utrzyj ser, używając przez 15 sekund trybu pulsacyjnego. Dodaj gorącą śmietanę i ucieraj, aż masa stanie się gładka i jednolita.
W naczyniu połącz ser, żurawinę i pistacje. Wlej masę do formy keksowej. Nakryj folią i umieść w lodówce na 4 godziny lub na noc. Wyjmij nugat z formy i pokrój na kawałki o szerokości 2,5 cm. Połóż po jednym na talerzu. Skrop miodem i podaj z opieczonym ciastem piaskowym, pokrojonym w trójkąty.
W naczyniu połącz ser, żurawinę i pistacje. Wlej masę do formy keksowej. Nakryj folią i umieść w lodówce na 4 godziny lub na noc. Wyjmij nugat z formy i pokrój na kawałki o szerokości 2,5 cm. Połóż po jednym na talerzu. Skrop miodem i podaj z opieczonym ciastem piaskowym, pokrojonym w trójkąty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W