Niezwykłe ciasto z kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Nadzienie:
- 1½ szklanki cukru jasnobrązowego
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- ½ szklanki cukru białego
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki miękkiego, niesolonego masła
- 1½ szklanki grubo posiekanych pekanów
Ciasto:
- tłuszcz w sprayu
- 2½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 10 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru białego
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1¼ szklanki kwaśnej śmietany
Polewa:
- 2½ szklanki przesianego cukru pudru
- ¼ szklanki mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nadzienie:
Do miski wsypujemy cukier brązowy, cynamon i goździki. Dodajemy cukier biały, mąkę i sól. Dodajemy masło i przy pomocy siekacza do ciasta łączymy ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskamy kruchą konsystencję. Dodajemy orzechy. Wstawiamy miskę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tłuszczem w sprayu pokrywamy formę do pieczenia i odstawiamy na bok.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
W misie miksera ucieramy przez 4 minuty masło z cukrem, aż masa zrobi się lekka i puszysta. Dodajemy jajka, jedno po drugim i ubijamy do połączenia składników. Dolewamy wanilię. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę naprzemiennie z kwaśną śmietaną, zaczynając i kończąc na dodaniu mąki. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do formy połowę ciasta i robimy w nim zagłębienie, do którego nakładamy dwie trzecie nadzienia. Kładziemy pozostałą część ciasta, wyrównujemy łyżką i posypujemy wierzch pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe, a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Wyciągamy formę, kładziemy na kratce i chłodzimy przez 45 minut. Potem odwracamy formę i wyciągamy z niej ciasto.
W średniej misce mieszamy cukier puder i mleko, aż powstanie lukier. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią. Kiedy ciasto będzie gotowe, polewamy je lukrem i serwujemy.
Do miski wsypujemy cukier brązowy, cynamon i goździki. Dodajemy cukier biały, mąkę i sól. Dodajemy masło i przy pomocy siekacza do ciasta łączymy ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskamy kruchą konsystencję. Dodajemy orzechy. Wstawiamy miskę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tłuszczem w sprayu pokrywamy formę do pieczenia i odstawiamy na bok.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
W misie miksera ucieramy przez 4 minuty masło z cukrem, aż masa zrobi się lekka i puszysta. Dodajemy jajka, jedno po drugim i ubijamy do połączenia składników. Dolewamy wanilię. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę naprzemiennie z kwaśną śmietaną, zaczynając i kończąc na dodaniu mąki. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do formy połowę ciasta i robimy w nim zagłębienie, do którego nakładamy dwie trzecie nadzienia. Kładziemy pozostałą część ciasta, wyrównujemy łyżką i posypujemy wierzch pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe, a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Wyciągamy formę, kładziemy na kratce i chłodzimy przez 45 minut. Potem odwracamy formę i wyciągamy z niej ciasto.
W średniej misce mieszamy cukier puder i mleko, aż powstanie lukier. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią. Kiedy ciasto będzie gotowe, polewamy je lukrem i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W