Napoleonki z malinami

Napoleonki z malinami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ciasto
300 g gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
cukier puder

Sos malinowy
200 g malin
2-3 łyżki cukru pudru
odrobina wody

Krem
175 g serka mascarpone
cukier puder, do smaku (opcjonalnie)
150 g truskawek, pozbawionych szypułek i przekrojonych na połówki
200 g malin
gałązka świeżej mięty

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wytnij z ciasta 4 krążki o średnicy 10 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia o nie przywierającej powierzchni i wstaw do lodówki na kilka minut. Oprósz ciasto obficie cukrem pudrem, wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut, aż wyrośnie i przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw, żeby ciasto ostygło. Starannie przetnij każdy krążek na trzy cieńsze, żeby otrzymać 12. Zmiksuj w blenderze na gładko maliny, cukier puder oraz wodę. Przetrzyj przez sito, by usunąć pestki. Wymieszaj w misce serek mascarpone z cukrem pudrem (do smaku). Przełóż 4 cienkie krążki upieczonego ciasta na 4 talerze i rozłóż na każdym po łyżce serka, na wierzchu po kilka truskawek, a na brzegach, dookoła, trochę malin. Powtórz te czynności z kolejnymi dwoma krążkami ciasta, tworząc kolejne warstwy „torciku” i uwieńcz dzieło truskawkami. Aby podać, oblej napoleonki wokół porcją sosu malinowego i ozdób gałązką mięty.

© James Martin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA