Naleśniki z przydrożnego zajazdu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka razowej mąki pszennej
- ½ łyżki soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kilka szczypt świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 kostka rozpuszczonego masła
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W czasie kiedy będziesz przygotowywał ciasto na placuszki rozgrzewaj patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową w dużej misce. W oddzielnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przelej płynną mieszankę do suchej i zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj za długo, żeby nie wyrobić za bardzo mąki. Pozwól masie odpocząć przez kilka minut. W tym czasie mąka wchłonie mleko i ciasto zgęstnieje.
Smaż po kilka małych placuszków-naleśników, przed każdą porcją rozgrzej najpierw na patelni trochę oleju. Smaż aż spód będzie jasno brązowy, a na górze zaczną się pojawiać bąbelki. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj polane masłem i syropem klonowym.
Smaż po kilka małych placuszków-naleśników, przed każdą porcją rozgrzej najpierw na patelni trochę oleju. Smaż aż spód będzie jasno brązowy, a na górze zaczną się pojawiać bąbelki. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj polane masłem i syropem klonowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W