Naleśniki z nadzieniem bananowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Naleśniki½ szklanki pszennej mąki
1 duże jajko
¾ szklanki mleka
1 łyżka ciemnego rumu
½ łyżeczki cukru kryształu
szczypta soli
2 łyżki masła
Nadzienie bananowe
½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki wody
3 duże banany, pokrojone na 1,5 cm plastry, (około 3 szklanek)
3 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka ciemnego rumu
1 łyżka cukru pudru
½ szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie naleśników:
mąkę wymieszać z jajkiem i ¼ szklanki mleka, rozmącając składniki na gładkie ciasto. Domieszać ½ szklanki mleka. Dodać rum, cukier i sól. Dokładnie połączyć. (Powinno się uzyskać około 1 ⅓ szklanki.)
Masło podzielić na 4 równe części. Na dużej teflonowej patelni roztopić 1 część. Kiedy masło jest gorące, wlać około ⅓ szklanki ciasta i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony, aż się ładnie zrumieni. Następnie przełożyć i smażyć jeszcze przez 1 minutę, aż druga strona również będzie usmażona. Powtórzyć czynności z pozostałymi częściami masła i usmażyć jeszcze 3 naleśniki. Ułożyć na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
Przygotowanie nadzienia bananowego:
Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszając, aż cukier będzie mokry. Gotować dalej, nie mieszając, jeszcze przez 3 minuty, aż mieszanina zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel nie przypalił się przy ściance. Dodać banany, sok z cytryny, masło i pozostałe 2 łyżki wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zamieszać, aby nie powstały w karmelu grudy. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wtedy domieszać rum.
Rozdzielić mieszaninę bananów między cztery naleśniki, zawinąć z boków, aby powstały zgrabne paczuszki. Rozłożyć na talerzy. Można też z naleśników ułożyć na talerzach róże. W środek nałożyć nadzienie bananowe. Jeśli nie zostaną natychmiast podane, przykryć folią spożywczą. Tuż przed podaniem, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Posypać cukrem pudrem i podawać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W