Najlepsze frytki świata

Najlepsze frytki świata
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na grubość mniej więcej 1 cm. Każdy plaster pokroić na dość grube frytki. Opłukać na durszlaku pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Jeśli macie dość czasu, najlepiej byłoby zamoczyć frytki na kilka godzin lub nawet na noc, a następnie opłukać. Opłukane frytki dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W głębokim garnku o grubym dnie (lub frytkownicy) rozgrzać olej do temperatury 130 stopni Celsjusza. Olej powinien sięgać do połowy wysokości rondla. Jeśli nie mamy frytkownicy, należy kontrolować cały czas temperaturę, używając termometru kuchennego. Na łyżce cedzakowej spuścić delikatnie połowę frytek do gorącego oleju i wymieszać delikatnie. Smażyć przez około 10 minut—frytki powinny być miękkie w środku, złociste, ale nie zrumienione. Wyjąć frytki łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. W ten sam sposób usmażyć pozostałe frytki. Frytki można tak przygotować do powtónego smażenia nawet kilka godzin wcześniej. Przed samym podaniem rozgrzać olej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na łyżce cedzakowej delikatnie spuścić wszystkie usmażone wstępnie frytki do rozgrzanego oleju i smażyć 4-5 minut, aż będą miały chrupiącą, podrumienioną skórkę. Wyjąć łyżką cedzakową z garnka i osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać z solą do posypania i octem do pokropienia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA