Muffinki z sałatką krewetkową
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Przygotowanie:
Ilość: 36 mini mufinekMufinki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 szklanka maślanki
1 jajko
5 łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 190°C i natłuść wnętrza trzech form na mini mufinki (w sumie 36). Wsyp do miski mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól selerową. Wmieszaj szczypiorek i kolendrę. W osobnej misce zmiksuj maślankę z olejem. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i przemieszaj, aż się połączą (nie mieszaj za długo!). Rozdziel ciasto między foremki na muffinki. Piecz muffinki do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu (ok. 8 min). Odstaw muffinki do ostudzenia na 10 min w foremkach, a następnie wyjmij je z foremek i zaczekaj, aż zupełnie ostygną.
Sałatka krewetkowa
1 kolba oczyszczonej z liści i ugotowanej kukurydzy
¾ szklanki pokrojonego w drobną kostkę awokado (około 1 szt.)
1 łyżka świeżego soku z limonki
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
450 g mrożonych ugotowanych małych krewetek, rozmrożonych i posiekanych
1 ½ łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie
Upiecz kukurydzę na grillu, aż się lekko zrumieni ze wszystkich stron i będzie szklista. Ostudź i okrój nasiona do miski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i dopraw do smaku. Odetnij „wieczka” z muffinek i nałóż do każdej porcję sałatki krewetkowej. Nakryj muffinki z powrotem czapeczkami z ciasta i podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W