Monte bianco

Monte bianco
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ½ kg świeżych kasztanów w łupinach
  • 2 laski wanilii
  • przekrojone wzdłuż na połówki
  • 100 g cukru
  • 1 litr mleka
  • kawałek gorzkiej czekolady do starcia
  • 500 g gęstej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ponacinaj kasztany od spodu na krzyż, zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Odstaw, żeby przestygły i obierz z łupin, kiedy będą jeszcze dość gorące. Włóż je do rondla z laskami wanilii oraz 100 g cukru i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 25 min. Przełóż kasztany do dużego gęstego sita i przetrzyj drewnianą łyżką do miski. Dodaj do nich 3 łyżki mleka, w którym się gotowały, wymieszaj na gładką pastę i przełóż do rękawa cukierniczego albo plastikowego woreczka z odciętym rogiem. Na duży talerz nałóż śmietanę. Wyciśnij na nią krem ozdobnym wężykiem, tworząc „białą górę”, czyli Monte Bianco. Oprósz ją wiórkami czekoladowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA