Monte bianco
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ½ kg świeżych kasztanów w łupinach
- 2 laski wanilii
- przekrojone wzdłuż na połówki
- 100 g cukru
- 1 litr mleka
- kawałek gorzkiej czekolady do starcia
- 500 g gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ponacinaj kasztany od spodu na krzyż, zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Odstaw, żeby przestygły i obierz z łupin, kiedy będą jeszcze dość gorące. Włóż je do rondla z laskami wanilii oraz 100 g cukru i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 25 min. Przełóż kasztany do dużego gęstego sita i przetrzyj drewnianą łyżką do miski. Dodaj do nich 3 łyżki mleka, w którym się gotowały, wymieszaj na gładką pastę i przełóż do rękawa cukierniczego albo plastikowego woreczka z odciętym rogiem. Na duży talerz nałóż śmietanę. Wyciśnij na nią krem ozdobnym wężykiem, tworząc „białą górę”, czyli Monte Bianco. Oprósz ją wiórkami czekoladowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W