Minisuflety z dynią i cheddarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 450 g dyni
- 3 łyżki niesolonego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1¼ szklanki grubo tartego cheddara
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- ½ łyżeczki drobno startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 jajka
- żółtka oddzielone od białek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przetnij dynię na pół, wyjmij gniazda nasienne i ułóż miąższem do dołu na blasze. Ponakłuwaj skórkę widelcem i piecz przez 35 min, aż dynia zmięknie. Odstaw ją do ostygnięcia, wyjmij miąższ ze skórki i zmiel na gładkie puree.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200C oraz natłuść i wysyp mąką 36 foremek do mini mufinek.
Na średnim ogniu stop na patelni 3 łyżki masła, dodaj mąkę i stale mieszając przez 2 minuty przygotuj zasmażkę. Powoli dolej mleko, zagotuj i mieszaj aż zgęstnieje, ok. 4 min. Zmniejsz płomień, dodaj ser i mieszaj, aż się stopi. Zdejmij patelnię z ognia i zmieszaj ciasto z miąższem dyni, syropem klonowym, tymiankiem oraz gałką muszkatołową i dopraw do smaku. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Ubij średnio sztywną pianę z białek. Zmieszaj połowę z dyniową masą, a następnie dodaj drugą połowę białek i wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek za pomocą 2 łyżeczek albo szprycy, wypełniając foremki w ¾. Piecz przez ok. 15 min, aż sufleciki urosną i będą złociste. Po wyjęciu z piecyka suflety opadną. Podawaj na ciepło albo w temp. pokojowej z dodatkiem podsuszonych w piekarniku pomidorków koktajlowych.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200C oraz natłuść i wysyp mąką 36 foremek do mini mufinek.
Na średnim ogniu stop na patelni 3 łyżki masła, dodaj mąkę i stale mieszając przez 2 minuty przygotuj zasmażkę. Powoli dolej mleko, zagotuj i mieszaj aż zgęstnieje, ok. 4 min. Zmniejsz płomień, dodaj ser i mieszaj, aż się stopi. Zdejmij patelnię z ognia i zmieszaj ciasto z miąższem dyni, syropem klonowym, tymiankiem oraz gałką muszkatołową i dopraw do smaku. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Ubij średnio sztywną pianę z białek. Zmieszaj połowę z dyniową masą, a następnie dodaj drugą połowę białek i wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek za pomocą 2 łyżeczek albo szprycy, wypełniając foremki w ¾. Piecz przez ok. 15 min, aż sufleciki urosną i będą złociste. Po wyjęciu z piecyka suflety opadną. Podawaj na ciepło albo w temp. pokojowej z dodatkiem podsuszonych w piekarniku pomidorków koktajlowych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W