Minisuflety z dynią i cheddarem

Minisuflety z dynią i cheddarem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 450 g dyni
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1¼ szklanki grubo tartego cheddara
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki drobno startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
  • żółtka oddzielone od białek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przetnij dynię na pół, wyjmij gniazda nasienne i ułóż miąższem do dołu na blasze. Ponakłuwaj skórkę widelcem i piecz przez 35 min, aż dynia zmięknie. Odstaw ją do ostygnięcia, wyjmij miąższ ze skórki i zmiel na gładkie puree.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200C oraz natłuść i wysyp mąką 36 foremek do mini mufinek.
Na średnim ogniu stop na patelni 3 łyżki masła, dodaj mąkę i stale mieszając przez 2 minuty przygotuj zasmażkę. Powoli dolej mleko, zagotuj i mieszaj aż zgęstnieje, ok. 4 min. Zmniejsz płomień, dodaj ser i mieszaj, aż się stopi. Zdejmij patelnię z ognia i zmieszaj ciasto z miąższem dyni, syropem klonowym, tymiankiem oraz gałką muszkatołową i dopraw do smaku. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Ubij średnio sztywną pianę z białek. Zmieszaj połowę z dyniową masą, a następnie dodaj drugą połowę białek i wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek za pomocą 2 łyżeczek albo szprycy, wypełniając foremki w ¾. Piecz przez ok. 15 min, aż sufleciki urosną i będą złociste. Po wyjęciu z piecyka suflety opadną. Podawaj na ciepło albo w temp. pokojowej z dodatkiem podsuszonych w piekarniku pomidorków koktajlowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA