Miękki pudding czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 125 g masła + masło do smarowania
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 4 łyżki stołowe miałkiego cukru
- 2 łyżeczki mąki + mąka do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Czekoladę roztop z masłem w misce postawionej na garnku z wodą, która nie powinna wrzeć, a jedynie delikatnie bulgotać. Woda nie może dotykać dna miski. Od czasu do czasu mieszaj. Do drugiej miski wbij jaja i żółtka. Wsyp cukier. Ubij na gęstą i puszystą masę. Dolej do czekolady roztopionej z masłem. Dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko do herbaty. Staranniej wymieszaj całą masę, obracając równocześnie miskę. Sześć kokilek posmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Napełnij je masą czekoladową. Wstaw na 9 minut do rozgrzanego piekarnika. Takie puddingi można polać śmietaną albo dołożyć lody waniliowe. Smaczniejsze będą z kumkwatami na ciepło w syropie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W