Menemen – jajka po turecku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 2
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo, ew. inna sucha i aromatyczna kiełbasa
- 2 plastry prosciutto, boczku albo innej suszonej szynki
- 1,5 kulki mozzarelli lub tureckiego sera kasar
- duża szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
Do podania:
- bagietka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki, paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, kiełbasę i szynkę w paski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy masło na średniej wielkości patelni, dorzucamy paprykę, a po chwili pokrojone w grubszą kostkę pomidory. Przykrywamy całość i dusimy ok. 6-8 minut.
Pomidory lekko blendujemy albo ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, po czym wrzucamy pokrojoną kiełbasę i szynkę. Dodajemy garść startego sera i mieszamy całość. Wbijamy na wierzch jaja i mieszamy je z całością. Wierzch obsypujemy serem, płatkami chili, przykrywamy i czekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Serwujemy np. z bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W