Menemen – jajka po turecku

Menemen – jajka po turecku
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
2

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 papryka zielona
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 1 mała turecka kiełbasa sucuk lub chorizo, ew. inna sucha i aromatyczna kiełbasa
  • 2 plastry prosciutto, boczku albo innej suszonej szynki
  • 1,5 kulki mozzarelli lub tureckiego sera kasar
  • duża szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki, paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, kiełbasę i szynkę w paski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy masło na średniej wielkości patelni, dorzucamy paprykę, a po chwili pokrojone w grubszą kostkę pomidory. Przykrywamy całość i dusimy ok. 6-8 minut.

Pomidory lekko blendujemy albo ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, po czym wrzucamy pokrojoną kiełbasę i szynkę. Dodajemy garść startego sera i mieszamy całość. Wbijamy na wierzch jaja i mieszamy je z całością. Wierzch obsypujemy serem, płatkami chili, przykrywamy i czekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Serwujemy np. z bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA