Marynowany kurczak z jarzynką z mango

Marynowany kurczak z jarzynką z mango
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Jarzynka z mango
olej roślinny
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
150 ml octu z białego wina
170 g cukru demerara
1 łyżeczka proszku curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego chili
4 dojrzałe mango

Marynata
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki syropu spod kandyzowanego imbiru
4 piersi kurczaka

Do podania 4 chlebki pita, mała sałata rzymska

Przygotować jarzynkę
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Skroić skórę z mango, pokroić miąższ w kostkę wokół pestki (pestki zachować). Rozgrzać na patelni nieco oleju. Wrzucić cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać paprykę, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Dodać przyprawy, pokrojone mango, a także pestki i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 45 minut, aż większość wody odparuje, a jarzynka zrobi się gęsta. Wyjąć pestki mango, odstawić masę do ostygnięcia.

Przygotować kurczaka
Czosnek obrać i drobno posiekać. Składniki marynaty wymieszać w misce. Przekroić kurczaka poziomo na dwie połowy. Wrzucić mięso do marynaty i dobrze obtoczyć. Rozgrzać nieco oleju na patelni grillowej, włożyć kurczaka i smażyć po 5-6 minut z obu stron. Chlebki pita podgrzać na patelni grillowej po 5 minut z obu stron. Naciąć, by powstała kieszeń. Porwać sałatę na kawałki i włożyć do chlebków. Dołożyć kurczaka i polać jarzynką z mango. Resztę jarzynki podać w miseczce obok.


© Paul Marrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA