Marynowany kurczak z jarzynką z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Jarzynka z mangoolej roślinny
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
150 ml octu z białego wina
170 g cukru demerara
1 łyżeczka proszku curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego chili
4 dojrzałe mango
Marynata
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki syropu spod kandyzowanego imbiru
4 piersi kurczaka
Do podania 4 chlebki pita, mała sałata rzymska
Przygotować jarzynkę
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Skroić skórę z mango, pokroić miąższ w kostkę wokół pestki (pestki zachować). Rozgrzać na patelni nieco oleju. Wrzucić cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać paprykę, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Dodać przyprawy, pokrojone mango, a także pestki i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 45 minut, aż większość wody odparuje, a jarzynka zrobi się gęsta. Wyjąć pestki mango, odstawić masę do ostygnięcia.
Przygotować kurczaka
Czosnek obrać i drobno posiekać. Składniki marynaty wymieszać w misce. Przekroić kurczaka poziomo na dwie połowy. Wrzucić mięso do marynaty i dobrze obtoczyć. Rozgrzać nieco oleju na patelni grillowej, włożyć kurczaka i smażyć po 5-6 minut z obu stron. Chlebki pita podgrzać na patelni grillowej po 5 minut z obu stron. Naciąć, by powstała kieszeń. Porwać sałatę na kawałki i włożyć do chlebków. Dołożyć kurczaka i polać jarzynką z mango. Resztę jarzynki podać w miseczce obok.
© Paul Marrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W