Mango i truskawki pod kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.72)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Nadzienie2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek
2 szklanki świeżego lub mrożonego mango
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
szczypta soli
½ łyżki proszku do pieczenia
110 g mrożonego masła
½ szklanki mleka
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać owoce z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej kiedy owoce wypełnią naczynie, ale nie będą wystawały ponad krawędź). Wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć zamrożone masło, delikatnie zagnieść palcami. Wlać mleko i mieszać aż składniki się połączą. Nakładać łyżką ciasto na owoce, tworząc równą warstwę. Piec aż owoce puszczą sok, a kruszonka będzie złota, ok. 45 minut. Podawać na ciepło.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W