Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 1,75-2 kg małży
- 1 łyżka solonej
- sfermentowanej soi
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 20 g drobno posiekanego czosnku
- 25 g korzenia świeżego imbiru
- obranego i posiekanego
- 1 czerwone chilli
- rozcięte wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie paseczki
- 120 ml piwa
- sok z ½ limonki
- 6 dymek
- cienko posiekanych
- 1 garść liści kolendry
- grubo posiekanych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj starannie małże w wodzie, wyrzuć te, które się nie zamykają, gdy postukasz nimi o blat.
Wrzuć do miseczki marynowaną soję, dodaj cukier i olej sezamowy. Rozetrzyj na pastę łyżką lub widelcem. W dużym, głębokim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj czosnek, imbir, chilli i pastę sojową. Smaż mieszając kilka sekund. Dodaj małże, wlej piwo. Powiększ płomień. Przykryj, duś przez 2-3 minuty, potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzuć. Dodaj sok z limonki i dymkę. Wyłóż gotowe danie na głębokie talerze i posyp siekaną kolendrą.
Wrzuć do miseczki marynowaną soję, dodaj cukier i olej sezamowy. Rozetrzyj na pastę łyżką lub widelcem. W dużym, głębokim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj czosnek, imbir, chilli i pastę sojową. Smaż mieszając kilka sekund. Dodaj małże, wlej piwo. Powiększ płomień. Przykryj, duś przez 2-3 minuty, potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzuć. Dodaj sok z limonki i dymkę. Wyłóż gotowe danie na głębokie talerze i posyp siekaną kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W