Maliny z prażonymi płatkami owsianymi i bitą śmietaną

Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- ½ szklanki kaszki owsianej
- ½ szklanki płatków owsianych „górskich”
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 25 ml (kieliszek do wódki) whisky
- trochę płynnego miodu wrzosowego albo lipowego
- 250 g świeżych malin
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej mocno górną grzałkę piekarnika. Rozsyp na blasze kaszkę i płatki owsiane. Posyp cukrem trzcinowym i wstaw pod grzałkę na 3-4 minuty – nie spuszczaj blachy z oka, bo płatki łatwo się przypalają! Wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby płatki przestygły. Ubij ręcznie śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodaj whisky i miód i delikatnie ubij uważając, żeby nie zmieniła się w masło. Wmieszaj do niej 2/3 uprażonych płatków z cukrem. Rozłóż maliny do 2 pucharków, nałóż na nie po porcji bitej śmietany i dodaj resztę truskawek. Posyp chrupiącymi płatkami i od razu podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W