Makaron „hoppers” z sosem kiri hodi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:na makaron:
450 g mąki ryżowej
sól
500 ml gorącej wody
na kiri hodi:
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 mała zielona chili, przekrojona wzdłuż na pół
4-6 liści curry
2-centymetrowy kawałek pandanu
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka suszonego tuńczyka w płatkach
1 łyżeczka soli
500 ml mleczka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
na sambol kokosowy:
60 g szalotek
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżka suszonego tuńczyka płatkach
2 łyżeczki mielonej chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
100 g wiórków kokosowych + 100 ml wody
sok z limonki
sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Zagniatamy ciasto. Powinno przypominać plastelinę i odchodzić od dłoni. Za pomocą praski robimy z ciasta makaron i wyciskamy go prosto na podkładki do gotowania na parze. Gotujemy makaron na parze 3-5 minut. Przygotowujemy kiri hodi: wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki łączymy ze szklanką wody i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu lub do chwili, gdy cebula zmięknie. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszając bez przerwy 1-2 minuty. Nie pozwalamy, żeby mleczko się zagotowało. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i sokiem z limonki. W dużym moździerzu tłuczemy posiekane szalotki razem z pieprzem i płatkami z suszonego tuńczyka. Dodajemy chili i paprykę. Powinna powstać gruba pasta. Dodajemy wiórki kokosowe i tłuczemy. Stopniowo dodajemy soku z limonki. Doprawiamy solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W