Loukoumades
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Przygotowanie:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia (bez zapachu, np. kukurydziany)
1 łyżka cukru wymieszanego z cynamonem (do przybrania)
Syrop:
1 szklanka cukru
½ szklanki miodu
½ szklanki wody różanej
1 mała laska cynamonu
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać ½ szklanki mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do większej miski i dodać resztę mąki, wodę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformować długi wałek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny (powinno podwoić objętość). Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, zostawić na dłużej.
Syrop:
Do rondla wlać wodę, dodać miód, cukier, laskę cynamonu. Gotować 10 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Dodać wodę różaną. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Nabrać ręką niewielką ilość ciasta. Trzymając nad olejem, lekko zamknąć dłoń po to, żeby zgnieść ciasto w kulę. Dzielić łyżeczką na małe kulki i wrzucać je do oleju. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć usmażone kulki ciasta na sito i gorące zanurzyć w zimnym syropie. Wyłożyć na półmisek i posypać mieszaniną cynamonu i cukru.
Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W