Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka 2%
- 2 laski wanilii
- 8 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta mielonego cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej prawie do wrzenia 2 szklanki śmietany i mleko z wanilią (wrzuć i wyskrobane ziarenka, i przekrojone laski wanilii dla aromatu). W misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzyj żółtka z cukrem, solą i cynamonem, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta (ok. 3 min.). Zdejmij miskę z garnka i stale ucierając powoli wlej gorącą śmietanę, pozbywając się waniliowych strączków. Przelej wszystko do rondla i podgrzej na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać (ok. 3 min). Przecedź i ostudź, a następnie wstaw do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszaj do schłodzonego kremu. Zamroź w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W