Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie

Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2 laski wanilii
  • 8 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej prawie do wrzenia 2 szklanki śmietany i mleko z wanilią (wrzuć i wyskrobane ziarenka, i przekrojone laski wanilii dla aromatu). W misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzyj żółtka z cukrem, solą i cynamonem, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta (ok. 3 min.). Zdejmij miskę z garnka i stale ucierając powoli wlej gorącą śmietanę, pozbywając się waniliowych strączków. Przelej wszystko do rondla i podgrzej na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać (ok. 3 min). Przecedź i ostudź, a następnie wstaw do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszaj do schłodzonego kremu. Zamroź w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA