Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka musztardy ziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
- sól morska
- 2-3 marynowane cytryny
- garść wydrylowanych zielonych oliwek
- pokrojonych na plasterki
- garstka natki o płaskich liściach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200o C. Utrzyj pieprz w moździerzu. Wsyp go do dużej miski, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę oraz czosnek i starannie wymieszaj. Rozłóż udka kurczaka na dużej blasze do pieczenia, polej cytrynowo-miodową marynatą i zostaw na tak długo, jak to możliwe. Oprósz udka solą i piecz 45 minut, odwracając je w połowie pieczenia. W tym czasie rozkrój marynowane cytryny na połówki i usuń miąższ, zostawiając same skórki. Pokrój je na paski i wymieszaj z oliwkami i natką. Kiedy kurczak się upiecze, podawaj go z przygotowanymi dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W