Kurek i sałatka z topinambura, orzechów i szczypiorku
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki sałatki:
225 g topinamburów
woda z sokiem z cytryny
10 połówek orzechów włoskich
Składniki dressingu:
4 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich
2 łyżki stołowe oleju arachidowego
2 łyżki stołowe octu z białego wina
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Składniki dania z ryby:
2 filety z kurka po 450g
mąka do oprószenia
sól i pieprz
2 łyżki stołowe oliwy do smażenia
kawałek masła
2 łyżki stołowe crème fraîche
Przygotowanie sałatki:
Obierz topinambury i wrzuć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Cienko poszatkuj. Zblanszuj połówki orzechów włoskich i usuń skórę.
Przygotowanie dressingu:
Do miski wlej olej z orzechów włoskich, olej arachidowy, ocet z białego wina. Wyciśnij sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wrzuć poszatkowane warzywo. Polej dressingiem. Dorzuć posiekane orzechy. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie wymieszaj.
Przygotowanie ryby:
Oprósz mąką skórę na porcjach ryby. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę. Rozgrzej. Połóż rybę na tłuszczu omączoną stroną. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Przełóż na drugą stronę i dodaj kawałek masła. Wyłączy gaz, ryba będzie nadal się smażyć. Na talerz nałóż nieco crème fraîche i rozsmaruj. Umieść na tym sałatkę, obok ułóż porcję ryby.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 11”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W