Kurczę w occie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklankiSkładniki:
kurczę ok. 1,5 kg, pokrojone na 8 części
sól i pieprz
łyżka masła plus jeszcze jedna na wykończenie
łyżka oliwy
6 obranych ząbków czosnku
miarka octu z białego wina
miarka bulionu z kury
liść laurowy
łyżka przecieru pomidorowego
4 grubo skrojone średnie pomidory
2 garści posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Przyprawić kawałki kurczaka solą i pieprzem. Roztopić 2 łyżki masła na patelni i obsmażyć kurczaka, po parę kawałków jednocześnie – nie dosmażamy go, chodzi wyłącznie o uzyskanie chrupiącej, złocistej skórki. Wystarczy po 5 min na stronę. Wyłożyć mięso na talerz. Dodać czosnek i smażyć przez 5 min. Zdeglasować patelnię octem i wygotować połowę płynu, przez ok. 10 min. Przewrócić mięso na patelni i polać bulionem. Dodać zioła, przecier i pomidory. Trzymać na wolnym ogniu bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 30 min. Wyłożyć kurczaka na talerz, trzymać w cieple.
Przecedzić płyn do rondla, przecierając, żeby wykorzystać wszystkie soki. Wmieszać ostatnią łyżkę masła i polać kurczaka. Posypać pietruszką.
© Laura Calder
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W