Kurczak w maślance

Kurczak w maślance
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Marynata:
4 szklanki maślanki
¼ szklanki musztardy diżońskiej
3 łyżki miałkiej soli
4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Reszta składników:
2 kurczaki do pieczenia o wadze po 1,75 kg, pokrojone porcje
6 szklanek mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka grubej soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
6 szklanek oleju arachidowego lub rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:
Zrób marynatę: wymieszaj maślankę z musztardą, solą i obydwoma rodzajami pieprzu. Zalej nią pokrojone na kawałki kurczaki, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin (a najlepiej na 24), od czasu do czasu przekładając. Przed smażeniem wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz pieprzem i rozsyp na dużym, płaskim talerzu. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i od razu obtocz je w mące. Niech poleżą w mące, zanim olej się rozgrzeje – od czasu do czasu obracaj kawałki kurczaka, żeby mąka dobrze do nich przywarła.
Wlej olej do dużego garnka o grubym dnie takiej wielkości, by olej sięgał najwyżej do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 180 stopni C (warto mieć specjalny termometr). Włóż ostrożnie do oleju 4 kawałki kurczaka i zmniejsz płomień. Smaż kawałki 5 min, regulując ogrzewanie tak, żeby utrzymać temperaturę pomiędzy 145 a 150 stopni C (olej powinien stale wrzeć), a następnie odwróć mięso na drugą stronę. Smaż kolejne 7 min, ponownie odwróć kawałki i smaż ok. 3 min. Wyłóż kawałki kurczaka na ręcznik papierowy rozłożony na blasze do pieczenia i sprawdź, czy mięso jest gotowe, przekrawając je lub badając temperaturę jego wnętrza sondą. Rozgrzej olej ponownie do temperatury 180 stopni C i usmaż w ten sam sposób resztę kurczaka. Usmażone mięso można przełożyć, po usunięciu papierowego ręcznika, na blachę do pieczenia i przechować do chwili podania w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C. Kurczaka można także ochłodzić w lodówce przez noc i zabrać np. na przyjęcie piknikowe.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA