Kurczak pieczony w miodzie ze smażonym bananem i łodygami czosnku
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni z Jamesem (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki
2 piersi kurczaka, bez skóry i kości
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżki stołowe masła
1 plantain (banan skrobiowy), obrany i przekrojony wzdłuż
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Do podania
40 g sosu hoi sin
110 g łodyg dzikiego czosnku, blanszowanych przez 15 sekund i wrzuconych do zimnej wody
20 g miodu
Przyrządzenie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Doprawić pierś kurczaka solą i pieprzem. Silnie rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika, wlać oliwę, dodać połowę masła. Gdy zacznie się pienić, położyć mięso i smażyć, raz obracając, aż będzie złocistobrązowe po obu stronach. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut albo do chwili, gdy się upiecze. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzać patelnię, dorzucić resztę masła. Posypać banana cynamonem, ułożyć na patelni i smażyć przez 1-2 minuty z obu stron, aż będzie złocisty i miękki. Dorzucić twardsze, żółte łodygi czosnku i smażyć przez chwilę. Ułożyć usmażonego banana, na nim podsmażone łodygi czosnku, następnie zielone, które zostały tylko zblanszowane. Polać sosem hoi sin. Podzielić mięso na 3 ukośne plastry, ułożyć na warzywach. Polać miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W