Kurczak faszerowany morelami i kasztanami
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 50 g suszonych moreli
- 100 ml Vin Santo
- 30 g gotowanych kasztanów
- ½ pęczka otartego estragonu
- 1 duży kurczak
- bez kości
- 6 plastrów szpeku
- oliwa
- rzeżucha do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Morele moczyć w Vin Santo przynajmniej przez pół godziny, najlepiej przez noc. Namoczone morele, kasztany i estragon zmiksować na dość grubo, doprawić i odstawić. Kurczaka rozłożyć na płasko skórą do dołu i przeciąć na pół między piersiami. Mięso lekko natrzeć oliwą, posolić, posypać pieprzem i listkami estragonu. Na jednej części kurczaka ułożyć połowę szpeku zakładając plastry paskiem tłuszczu. Dzięki temu lepiej się skleją. Z połowy farszu uformować serdelek i ułożyć na szpeku.
Zawinąć kurczaka tak, by zamknąć farsz i związać sznurkiem. To samo zrobić z drugą połówką kurczaka i obie umieścić w lodówce na 1 godzinę, aby stężały. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Kurczaka natrzeć oliwą i obsmażyć obracając, aby równomiernie się zrumienił. Przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż naciśnięte mięso nie będzie się uginać. Upieczonego kurczaka zostawić na 10 minut, potem ciasno zawinąć w folię spożywczą i zostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone w plastry opryskane oliwą i przybrane rzeżuchą.
Zawinąć kurczaka tak, by zamknąć farsz i związać sznurkiem. To samo zrobić z drugą połówką kurczaka i obie umieścić w lodówce na 1 godzinę, aby stężały. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Kurczaka natrzeć oliwą i obsmażyć obracając, aby równomiernie się zrumienił. Przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż naciśnięte mięso nie będzie się uginać. Upieczonego kurczaka zostawić na 10 minut, potem ciasno zawinąć w folię spożywczą i zostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone w plastry opryskane oliwą i przybrane rzeżuchą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W