Kurczak curry z jabłkami

Kurczak curry z jabłkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1½ szklanki posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone na plasterki
  • 1 cm świeżego obranego imbiru
  • 1 chili (według uznania)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego albo krojonych pomidorów z puszki
  • ¼ szklanki tłustego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego (według uznania)
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 całe goździki
  • 2 całe gwiazdki anyżu
  • 8 udek kurczaka
  • bez kości i skóry
  • sól
  • 1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę twardych jabłek
  • 1/3 szklanki prażonych niesolonych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj w malakserze cebulę z czosnkiem, imbirem (i chili) na pastę. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wsyp nasiona kminu i smaż 30 sekund, a następnie dodaj pastę cebulową i mieszaj około 5 minut, aż cebula się zrumieni. Dodaj pomidory i przesmaż na sporym ogniu przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt oraz przyprawy, stale mieszając. Dodaj udka kurczaka i lekko dopraw solą do smaku. Wmieszaj jabłka oraz orzechy nerkowca. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz płomień i duś około 30 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolej pół szklanki wody. Tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny albo limonki oraz świeżą kolendrę. Dopraw do smaku i podaj z pachnącym ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA