Kurczak curry z jabłkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1½ szklanki posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- pokrojone na plasterki
- 1 cm świeżego obranego imbiru
- 1 chili (według uznania)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego albo krojonych pomidorów z puszki
- ¼ szklanki tłustego naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego (według uznania)
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 całe goździki
- 2 całe gwiazdki anyżu
- 8 udek kurczaka
- bez kości i skóry
- sól
- 1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę twardych jabłek
- 1/3 szklanki prażonych niesolonych orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksuj w malakserze cebulę z czosnkiem, imbirem (i chili) na pastę. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wsyp nasiona kminu i smaż 30 sekund, a następnie dodaj pastę cebulową i mieszaj około 5 minut, aż cebula się zrumieni. Dodaj pomidory i przesmaż na sporym ogniu przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt oraz przyprawy, stale mieszając. Dodaj udka kurczaka i lekko dopraw solą do smaku. Wmieszaj jabłka oraz orzechy nerkowca. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz płomień i duś około 30 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolej pół szklanki wody. Tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny albo limonki oraz świeżą kolendrę. Dopraw do smaku i podaj z pachnącym ryżem jaśminowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W