Krewetki z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- przyprawa do steków z czosnkiem (gotowa)
- 12 zielonych krewetek królewskich (obranych i sprawionych)
- posiekana natka pietruszki
- 2 limonki
- przekrojone na pół
- ½ szklanki masła pokrojonego w kostkę
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrane krewetki nadziać na szpadki. Mniejsze sztuki nadziewać po dwie. Ułożyć szpadki na talerzu. Posypać krewetki przyprawą z czosnkiem i posiekaną natką. Obrócić i powtórzyć czynność. (Uwaga! Nie używać za dużo przyprawy, bo krewetki będą zbyt słone.) Rozgrzać grill. Połowę kostek masła przełożyć na ciepłą płytę. Dodać chlust oliwy, aby zapobiec przypaleniu się masła. Ułożyć krewetki na płycie grilla i smażyć na złoty kolor (1-2 minuty). Obrócić na drugą stronę i przykryć pozostałymi kostkami masła. Smażyć jeszcze 30 sekund. Skropić sokiem ze świeżej limonki. Zdjąć z grilla i przełożyć na półmisek. Najsmaczniejsze są prosto z grilla!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W