Krakersy z cheddarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka nasion sezamu
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g niesolonego masła
- zamrożonego
- 1 szklanka grubo startego ostrego sera cheddar
- 4 do 5 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- roztrzepane z 2 łyżkami wody
- gruboziarnista sól
- do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksuj pulsacyjnie w malakserze obie mąki, nasiona sezamu, sól oraz proszek do pieczenia. Zetrzyj zmrożone masło na tarce o grubych oczkach, dodaj i miksuj pulsacyjnie, aż masa przybierze konsystencję okruchów. Dodaj cheddar i 4 łyżki wody i zmiksuj, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj tyle wody, ile trzeba. Zagnieć kilkakrotnie ciasto na oprószonym mąką blacie. Przekrój ciasto na pół i spłaszcz na krążki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozwałkuj jeden krążek ciasta na oprószonym mąką blacie na kwadratowy placek o boku ok. 30 cm i grubości 2 mm. Pokrój go na kwadraty o boku 5 cm i przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia. Powtórz te czynności z drugim krążkiem ciasta. Lekko posmaruj kwadraciki pędzlem namoczonym w zawiesinie jajka z wodą i ponakłuwaj widelcem. Posyp je solą oraz nasionami sezamu i piecz 13 minut, aż się zrumienią. Ostudzone krakersy przełóż na talerz.
Krakersy można przechować do 5 dni w hermetycznym pojemniku.
Krakersy można przechować do 5 dni w hermetycznym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W