Kotlety z indyka z sałatką z kopru włoskiego

Kotlety z indyka z sałatką z kopru włoskiego
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na sałatkę:
3 korzenie kopru włoskiego, cienko pokrojone
1 mała drobno posiekana czerwona cebula
2 łyżki małych kaparów, opłukanych
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki majonezu
1 ½ łyżki soku z cytryny


Na kotlety:
4 piersi z indyka
60 g mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
160 g świeżej bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki
3 łyżki posiekanego oregano
1 łyżka masła
125 ml oliwy
bułki

Przygotowanie:
Koper włoski, kapary, cebulę, natkę i koperek połącz w misce. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i dodaj do sałatki. Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odstaw. Umieść piersi z indyka pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i lekko rozbij. Podziel każdą pierś na pół. W płytkim naczyniu umieść mąkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i morską solą. W drugim naczyniu lekko rozbij jajka z mlekiem. W trzecim naczyniu połącz tartą bułkę z ziołami, dopraw solą i pieprzem. Każdy filet obtocz w mące, zanurz w masie jajecznej, a na koniec pokryj tartą bułką.
Rozgrzej masło z oliwą na dużej patelni na średnim ogniu. Na patelni umieść 2 lub 3 filety i smaż 3 minuty z każdej strony aż staną się złotobrązowe a mięso będzie ugotowane. Zdejmij z patelni i połóż na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Zadbaj o to, by kotlety nie ostygły, gdy będziesz smażyć kolejne. Kotlety podaj w formie kanapek, z bułką i sałatką z kopru włoskiego.

© Bill Granger

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA