Kotlety wieprzowe z kaszanką
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia irlandzka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kotlety z kaszanką
450 g boczku
175 g kaszanki
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki posiekanej szałwii
15 g niesolonego masła
1 jajko
1 kromka czerstwego pieczywa tostowego lub garść tartej bułki
sól i pieprz
Kotlety ziemniaczane
450 g mączystych ziemniaków
100 g mąki
15 g niesolonego masła
sól i pieprz
mąka
oliwa i masło do smażenia
natka lub szałwia do dekoracji
Przygotować kotlety z kaszanką
Usunąć skórę z boczku i dwukrotnie zmielić mięso w maszynce z sitkiem o średnich oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać. Pieczywo tostowe zmiksować na okruszki. Zeszklić na maśle cebulę i zmiażdżony czosnek i odstawić do ostygnięcia. Kaszankę obrać i pokroić w kostkę 1 cm. Zmieszać w misce boczek, cebulę i szałwię. Dodać kaszankę doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wbić jajko, wsypać okruszki/bułkę tartą i wszystko razem dobrze wymieszać. Podzielić na porcje i uformować kotlety. Smażyć na płycie grillowej lub na patelni (ew. wlać odrobinę oliwy) po 6 – 7 minut na stronę. Z podanych składników uzyskuje się 4 – 6 kotletów z kaszanką.
Przygotować kotlety ziemniaczane
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku i odcedzić. Przecisnąć przez praskę, dodać masło i mąkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na porcje, uformować kotlety i lekko obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oliwie i maśle na złoty kolor. Ew. podpiec 2 – 3 minuty w piekarniku 200°C. Z podanych składników uzyskuje się 6 – 8 kotletów ziemniaczanych. Ułożyć na każdym talerzu kotlet ziemniaczany, na wierzch kotlet z kaszanką, dołożyć 1 – 2 łyżki jarzynki z jabłek i gorczycy, udekorować zieleniną i podawać.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia irlandzka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W