Kotlety wieprzowe w miodzie i jarzynka z czerwonej kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Kotlety
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru (5 cm)
2 ząbki czosnku
2 kotlety wieprzowe z kostką
oliwa
Kapusta
½ główki czerwonej kapusty
100 ml czerwonego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek miodu
Przygotować kotlety
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmieszać w misce miód, sos sojowy, imbir i czosnek. Włożyć kotlety do marynaty, dokładnie obtoczyć i odstawić na 30 minut.
Przygotować kapustę: kapustę przekroić na pół, usunąć głąb i cienko poszatkować. Wrzucić do miski. Wlać do rondla wino, ocet i miód i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę (ok. 5-10 minut). Wlać zaprawę do kapusty i dobrze wymieszać. Odstawić na bok, by trochę przestygła. Na patelni grillowej rozgrzać nieco oliwy, włożyć kotlety i smażyć po 6-8 minut z obu stron. Nałożyć na talerze porcje kapusty. Dołożyć kotlety, polać sosem z patelni i podawać.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W