Kotlety cielęce z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 grube kotlety cielęce z kością
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku (albo 1 łyżeczka suszonych)
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 120 ml pinot noir
- 120 ml oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Maksymalnie rozgrzej grill. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym, w którym zmieszczą się w jednej warstwie. W misce wymieszaj tymianek, musztardę, wino, oliwę, sól i pieprz. Polej marynatą mięso, obróć kotlety, żeby marynata całkowicie je pokryła. Pozostaw w marynacie, aż do chwili wyłożenia na grill – co najmniej 20 minut, ale lepiej przez całą noc. Ułóż kotlety na grillu i piecz po 4 minuty po jednej stronie. Obróć o 90°, żeby powstała kratka i grilluj przez kolejne 4 minuty. Przewróć i piecz po drugiej stronie w ten sam sposób, aż będą średnio wysmażone, w sumie przez 12-15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W