Kotlety cielęce z grilla

Kotlety cielęce z grilla
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 grube kotlety cielęce z kością
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku (albo 1 łyżeczka suszonych)
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 120 ml pinot noir
  • 120 ml oliwy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Maksymalnie rozgrzej grill. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym, w którym zmieszczą się w jednej warstwie. W misce wymieszaj tymianek, musztardę, wino, oliwę, sól i pieprz. Polej marynatą mięso, obróć kotlety, żeby marynata całkowicie je pokryła. Pozostaw w marynacie, aż do chwili wyłożenia na grill – co najmniej 20 minut, ale lepiej przez całą noc. Ułóż kotlety na grillu i piecz po 4 minuty po jednej stronie. Obróć o 90°, żeby powstała kratka i grilluj przez kolejne 4 minuty. Przewróć i piecz po drugiej stronie w ten sam sposób, aż będą średnio wysmażone, w sumie przez 12-15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA